Yasmina Reza, Obraz

Divadlo
Koupit vstupenku

French friendly – subtitled in French

„Můj přítel Boris si koupil obraz. Je to plátno a měří asi metr šedesát na metr dvacet. Je bílý. Podklad je celý bílý, ale když přimhouříte oči, uvidíte na něm možná jemné příčné proužky. Můj přítel Boris je můj dlouholetý přítel.“

Může jeden bílý obraz zničit dlouholeté přátelství mezi třemi muži? Komedie, u které se budete smát od začátku až do konce!

Bílé proužky na bílém pozadí – takový obraz dokáže rozpoutat hořkou hádku mezi třemi přáteli; hádku, která zásadně změní jejich životy a jejich vzájemné vztahy; hádku, která se neobejde bez situací, ve kterých se tři hlavní postavy budou smažit trapností, zatímco vy se budete královsky bavit a smát. Herecký koncert a zábavu na celý večer zajistí hvězdné obsazení: Petr Bláha, Petr Kubes a Pavel Čeněk Vaculík.

Autorce Yasmině Reze slouží abstraktní umělecké dílo jako katalyzátor, s jehož pomocí analyzuje psychologicky jemně vykreslenou situaci tří mužů, jejich pocity, stav jejich mysli a zejména sílu jejich přátelství. Celou jejich dosavadní existenci tak dokonce vystavuje jedné velké zkoušce.

Po úspěšné inscenaci Bůh masakru v Mahenově divadle uvádí Národní divadlo Brno na jevišti divadla Reduta první hru této geniální současné francouzské dramatičky, kterou dosáhla celosvětového úspěchu a která byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků.

Antické jablko sváru i biblické jablko poznání dostávají v moderní době podobu bílého obrazu, který je metaforou vnitřních hranic porozumění v každém z nás.