Utrpení Panny orleánské

Koupit vstupenku

La passion de Jeanne d’Arc
Francie · 1928 · 82 min.
Režie: Carl Theodor Dreyer
Hrají: Maria Falconetti, Eugene Silvain, André Berley, Maurice Schutz, Antonin Artaud, Michel Simon, Jean d’Yd, Alexandre Mihalesco
Hodnocení: ČSFD 85 %, Kinobox 82 %, IMDB 8.1/10

Slavné zpracování příběhu o Johance z Arku není typický historický velkofilm. S výjimkou kostýmů se oprošťuje od dobových reálií, zato vyzdvihuje střet fanatismu a klerikalismu soudců se vznešenou prostotou nevinné dívky. Působivost procesu stupňuje užití detailů a i v následných scénách si kamera často všímá jen fragmentů lidské tváře. Němý film inspiroval nejednoho skladatele k hudebnímu „ozvučení“. (Febiofest)

Projekce němého filmu se živou hudbou proběhne v prostorách budovy Husova sboru na ulici Botanická hned naproti Kinu Art. O hudební doprovod na autoharfu, varhany a bicí se postará Petra Hermanova a Jon Eirik Boska.

Petra Hermanova je hudebnice, zpěvačka a skladatelka usazená v Berlíně. Svůj sólový debut In Death’s Eyes vydala v říjnu 2023 na labelu Unguarded, pro něž záhy získala nominace na ceny Anděl, Vinyla i Apollo. V devíti skladbách, které oscilují mezi písněmi a těžkými zkreslenými drony, využívá autoharfu, hlas a varhany v technikách vycházejících z lidové i sakrální tradice, aby se vyrovnala s duchovním i pozemským rozměrem zničující ztráty a zármutku. V disciplinovaném projevu krásy a bolesti tak Hermanova přináší pozoruhodné album, které aktuálně prezentuje na festivalech současné hudby jako jsou Lunchmeat, CTM nebo Elevate, a také v rámci platformy pro inovativní hudby SHAPE+. Mezi předchozí projekty, s nimiž působila na mezinárodní scéně, patří zejména kritikou oceněná skupina Fiordmoss a rozsáhlé zvukové a vizuální spolupráce s Jonem Eirikem Boskou.