Jazz: Ibrahim Maalouf

Koupit vstupenku

Trumpetista Ibrahim Maalouf se po téměř deseti letech vrací do Brna, aby zde představil Trumpets of Michel Ange, svůj nejnovější projekt, který ale zároveň nese jeho nezaměnitelný rukopis. Zavede nás do světa, kde folklór a moderna splývají v jedno.

Ibrahim Maalouf se narodil v roce 1980 v libanonském Bejrútu do rodiny, která byla kulturou doslova prosáklá. Je synem trumpetisty Nassima Maaloufa a klavíristky Nadi Maalouf, synovcem spisovatele Amina Maaloufa a vnukem novináře, básníka a muzikologa Rushdiho Maaloufa. Mimochodem byl to právě jeho otec, kdo v 60. letech minulého století vynalezl trubku se čtvrtým pístem, na kterou Ibrahim dodnes hraje hudbu s čtvrttóny a dalšími mikrointervaly.

V nejnovějším projektu Trumpets of Michel Ange, v jehož názvu odkazuje na italského génia Michelangela, se Ibrahim Maalouf jako obvykle pouští do tvorby, která kloubí sofistikovanost a náročnost s přístupností co nejširšímu publiku. Zakořeněná je v jazzu, popu a world music, ale vznikla také pod nepřehlédnutelným vlivem urban music. Maalouf je v současnosti zřejmě nejpopulárnějším instrumentalistou francouzské hudební scény. Jeho obliba na domácí scéně v kombinaci s vydatnou porcí práce pro filmový průmysl znamená, že Maaloufovy výjezdy do zahraničí se stávají čím dál větší vzácností. Koncert má tak veškeré předpoklady pro to, aby se stal jednou z hlavních hudebních událostí podzimu.

Koncert se koná v rámci mezinárodního jazzového festivalu JazzFestBrno.